fbpx
Bouw een sterke relatie met de ouders op
24 juni 2021
Dé voordelen van ouderbetrokkenheid op school
15 juli 2021

Hoe betrek je ouders het beste bij het onderwijs aan hun kind?

Ik dacht zelf altijd erg betrokken bij school te zijn, want ik was aanwezig bij de meeste informatiebijeenkomsten, ouderavonden en hielp mijn kind bij het huiswerk. Ik hielp zelfs mee om de school te versieren en pluisde kinderkoppies op luizen. Toch is dit niet de echte ouderbetrokkenheid, volgens Peter de Vries, auteur van Ouderbetrokkenheid. Hij definieert ouderbetrokkenheid als volgt:

‘Ouderbetrokkenheid gaat over echte samenwerking tussen ouders en scholen bij de school ontwikkeling van de leerling. Hierbij zoeken de twee partijen met elkaar naar nieuwe inzichten die het beste zijn voor de ontplooiing van het kind.‘

Van zenden van informatie naar een dialoog

Om hier te komen, hebben de meeste scholen nog een behoorlijke omslag te maken in denken en doen. De meeste scholen hebben een App voor het nieuws naar de ouders. Deze informatievoorziening is behoorlijk zendend. De ouders kunnen bij deze informatievoorziening soms of vaak niet direct reageren, wanneer ze iets lezen waar ze het niet mee eens zijn. Ze moeten zelf contact opnemen met school of langsgaan om de leerkracht of directeur te spreken. Vaak zijn deze druk bezet, zodat ze niet beschikbaar zijn op dat moment. Daar zitten dan al snel een paar dagen tussen. De ouder wil niet voor niets de leerkracht of directeur spreken en is al gefrustreerd over iets, waar dan de onbereikbaarheid van school bovenop komt.

Je begrijpt het al, de frustratie stapelt zich op en zoekt een uitweg. Vaak gebeurt dat in het gesprek tussen de ouder en de leerkracht. Dit betekent dat de leerkracht een zwaarder gesprek heeft dan eigenlijk nodig is, wanneer de ouder een makkelijke reactie mogelijkheid of contactmogelijkheid geboden wordt. Eigenlijk gaat het dus om het realiseren van regelmatig persoonlijk contact, waardoor frustratie en onbegrip niet kan opbouwen.

Regelmatig contact tussen ouder en leerkracht is noodzakelijk

Want eigenlijk is deze situatie heel vreemd. Je geeft als ouder het meest kostbare bezit in handen van de leerkracht, maar die spreek je vervolgens eigenlijk bijna niet gedurende het jaar. En je hoopt dat het goed gaat en je kind het naar zijn/haar zin heeft. Dan is het niet zo vreemd dat ouders wel eens gefrustreerd bellen of in school staan, toch?

Hoe pak jij dit contact op binnen je school? Is er échte ouderbetrokkenheid binnen je school? Ik ben benieuwd hoe dit bij jou gaat. Dus heb je een goed voorbeeld, dan wil ik je vragen om dit te delen in een reactie. Daar heeft iedereen wat aan.

Doorsturen en/of abonneren op mijn blogs

Heb je collega’s van wie je weet dat deze tips handig voor hen zijn, stuur deze blog dan zeker door! Geen probleem, fijn zelfs.

Wil je meer van mijn blogs lezen, abonneer je dan even via deze link op mijn site. Dan krijg je een mail met de nieuwe blog.