fbpx
Aan de slag met het schrijven van teksten
18 maart 2021
Je eigen, originele én sterke communicatiemiddelen zijn goud waard!
8 april 2021

Foto’s of video gebruiken of niet?

Ik hou er heel erg van om met foto’s of een video de tekst te ondersteunen en te versterken. Ik denk dat beelden de beste manier zijn om de sfeer te laten zien en voelen. Want een eigen, sterk beeld zegt meer dan 1.000 woorden! Ik vind dan ook dat illustraties of stockfoto’s dat effect niet kunnen behalen.

Maar sinds de invoering van de AVG krijg ik er wel steeds meer mee te maken dat sommige schooldirecteuren het niet meer aandurven om foto’s of een video te gebruiken in hun communicatiemiddelen. Vaak wordt er dan gegrepen naar stockfoto’s of illustraties

Toestemming

Eigenlijk is sinds de invoering van de AVG niet veel veranderd. Je vraagt bij inschrijving of bij de start van ieder schooljaar toestemming aan de ouders om foto- of videomateriaal waar hun kind herkenbaar op staat te mogen gebruiken en publiceren. Dat publiceren specificeer je in verschillende opties: op de eigen site, nieuwsbrief/App, foldermateriaal en/of in publicaties van de stichting.

Het is een andere toepassing en vereist dus een aparte optie om een foto of video te gebruiken voor reclamedoeleinden. Vermeldt deze optie dus ook zeker op de vragenlijst!

Foto door Andrew Ebrahim

Herkenbaar in beeld of niet?

Iemand is eigenlijk altijd herkenbaar als hij/zij in beeld is. Aan een lichaamshouding of specifieke kenmerken herken je iemand nu eenmaal. Scholen omzeilen dit vaak door gezichten op een foto te blurren, kinderen op de rug of tot aan de nek te fotograferen of alleen handen op de foto te tonen. Maar eigenlijk is een kind hier dus ook al aan te herkennen.

Dus waarom zou je niet officieel toestemming vragen en kinderen echt herkenbaar in beeld brengen? Dan ben je ook vrij om een foto van een groep of die geweldige, aansprekende foto van het kind alleen te gebruiken in je uitingen. Ik denk dat dat je communicatie uiting alleen maar ten goede komt.

Heb je hulp nodig om krachtige en aansprekende communicatiemiddelen te maken?

Ik help je hier graag bij, samen met mijn team. We kiezen voor middelen, die aansluiten op de doelgroep en bij jouw school. Ik zorg er altijd voor dat ik met zo min mogelijk investering op zoveel mogelijk plekken contactmomenten met jouw communicatie-uiting verzorg. Zodat je doelgroepen niet meer om je heen kunnen!

Wil je mijn blog delen, heel graag! Wil je mij toevoegen aan je netwerk, dat vind ik ook heel interessant.