fbpx
Herhalen, herhalen, herhalen… zorg dat je school gezien wordt
16 juni 2021
Hoe betrek je ouders het beste bij het onderwijs aan hun kind?
8 juli 2021

Bouw een sterke relatie met de ouders op

De waarde van een goede communicatie tussen leerkracht, ouders en kind is groot. Het is belangrijk dat ouders snappen welke keuzes er op school worden gemaakt en wat de reden ervan is. Iedere onderwijsprofessional is dat waarschijnlijk met me eens. Maar waarom is een goede relatie tussen ouders en school zo belangrijk?

De ouders geven jou en je team het vertrouwen, dat jij hun kind mag opleiden en begeleiden in de ontwikkeling. Daardoor is het een persoonlijke en tegelijk ook zakelijke relatie, juist omdat het vaak over persoonlijke dingen gaat. Wanneer het dus een tijdje niet zo lekker loopt, komen ouders al vrij snel bij de leerkracht om hier vragen over te stellen. Over het algemeen is de intentie hierbij om een probleem op te lossen.

Voor de school is de relatie met de ouders belangrijk, omdat de ouders het onderwijs thuis kunnen begeleiden, ze belangrijke (achtergrond)informatie kunnen geven over het kind en omdat ze verantwoordelijk zijn voor het kind.

Doel van een sterke relatie

Het samenwerken en het vertrouwen zijn beide het doel van een sterke relatie met de ouders. Het is heel prettig om elkaar ongedwongen te ontmoeten en nader te leren kennen, voordat er een keer wat serieuzere gesprekken gevoerd moeten worden. Vaak verlopen lastiger gesprekken beter als er al een relatie is. Ook dit heeft weer te maken met het vertrouwen van de ouders. Zij moeten inschatten of je team en jij in staat zijn om hun kind te helpen zich beter te ontwikkelen. En je vraagt de ouders misschien ook wel om te helpen bij het huiswerk. Daarvoor werken de ouders samen met de leerkracht aan de ontwikkeling van hun kind. Dat is beide heel lastig als ze jou of je teamleden eigenlijk nog niet kennen.

Dus investeer nadrukkelijk in de relatie met de ouders. Vanaf de rondleiding tot aan de dag dat de leerling naar het voortgezet onderwijs gaan, is de relatie met de ouders belangrijk. Je kunt er heel veel gemak van hebben!

Delen > graag!

Ken jij iemand binnen je netwerk die iets heeft aan deze informatie, dan kun je hem/haar attenderen op deze website. Wil je zelf meer van mijn blogs lezen, dan kun je je abonneren op mijn lijst. Je vindt hem hier: https://bit.ly/3dcKkWu. Je ontvangt iedere week een nieuwe blog in je mailbox.