fbpx
Ervaren ouders je belofte uit de communicatie?
11 maart 2021
Foto’s of video gebruiken of niet?
24 maart 2021

Aan de slag met het schrijven van teksten

Nu je weet hoe je doelgroep eruit ziet, wat ze willen weten van je school en wat jouw school als sterke punten heeft, kun je aan de slag met het schrijven van teksten.

Tips bij het schrijven van een tekst

Wat belangrijk is bij het schrijven van een tekst, is:

  • Gebruik korte zinnen.
  • Gebruik vooral geen afkortingen of vaktermen.
  • Hou de tekst kort en bondig.
    Hierbij is het van belang om een tekst voor een website nog korter te maken dan de tekst voor een folder. Dat komt doordat mensen op websites via de laptop of telefoon heel snel scannen en afhaken als ze een te lange tekst zien staan.
  • Gebruik opsommingstekens. Zo dwing je jezelf al om kort en bondig te zijn.
  • Neem mensen mee door veel witruimte te gebruiken en door tussenkopjes. Je helpt hiermee de scannende lezer om de lijn van je verhaal op te pikken.

Toch een te lange tekst geschreven?

Als je een tekst hebt geschreven, laat hem dan even liggen. Lees hem een dag later nog eens door en kort zinnen in door bijzinnen te schrappen. Vraag je bij een uitgebreide toelichting af of het korter kan en soms zelfs of de toelichting echt nodig is. Kun je het met minder woorden misschien even duidelijk maken?

Je kunt je afvragen of deze actie nu écht nodig is, maar ik weet uit eigen ervaring dat een tekst beter wordt als je hem met een verse blik bekijkt en nog wat bijschaaft. Ik weet namelijk ook dat mensen uit het onderwijs dingen graag uitgebreid toelichten, maar in teksten en zeker op het internet is dat niet handig. Je verliest je doelgroep onderweg en dat is zonde!

Hulp nodig bij het schrijven?

Je ziet duidelijk de meerwaarde van goede teksten, maar het lukt je niet om een stevige en korte tekst te schrijven of je hebt er gewoonweg geen tijd voor? Ik help je graag hierbij.

Door mijn verse blik zie ik nog veel scherper hoe jij de school het beste onder de aandacht kunt brengen en dat kan ik stevig en kort voor je verwoorden. Tegelijk zal ik je adviseren om vast te leggen wat de aanspreek toon en -vorm is, zodat je altijd hierop terug kunt grijpen. Je boodschap wordt dan eenduidig en dus herkenbaar.

Stuur me een reactie op jozet@jozet.nl en ik neem zo snel mogelijk contact met je op.