fbpx
Ouderbetrokkenheid in Coronatijd: zenden werkt niet meer, contact wel
7 oktober 2021
Werf je nieuwe leerlingen online door slim gebruik te maken van de website!
2 november 2021

Pak jij de werving van nieuwe leerlingen ook online en ‘live’ op?

Je wilt ouders van jonge kinderen natuurlijk het liefst op school uitnodigen. En dan ook nog tijdens schooluren, zodat ze goed kunnen bekijken hoe het gaat op jouw school, hoe leerkrachten het onderwijs geven en met de leerlingen omgaan. Maar vanwege het risico op een coronabesmetting is het misschien beter om nog steeds voorzichtig te blijven met het uitnodigen van groepen volwassenen op school. Uiteraard kun je wel een rondleiding aan een geïnteresseerd ouderstel geven, maar ik zou persoonlijk geen kennismakingsochtend of -avond organiseren op dit moment.

Rondleiding door een lege school…

Natuurlijk is het een mogelijkheid dat je ouders van jonge kinderen uitnodigt na schooltijd. Dan kun jij de missie en visie en de aanpak van het onderwijs uitleggen en kunnen de ouders hun vragen stellen. Dat is een goede mogelijkheid. Het nadeel is wel dat je ze rondleidt door een lege school. Vraag je hierbij eens af of de sfeer en je aanpak, omgang met de leerlingen dan wel goed genoeg overkomt?

Foto door Feliphe Schiarolli

Laat de sfeer op school zien en voelen

Je kunt er ook voor kiezen om je website en social mediakanalen in te zetten als een verlengstuk van je school. Daarop kun je beschrijven en met een video ook laten zien hoe het er tijdens schooluren aan toe gaat en hoe leerlingen worden ondersteund door de leerkrachten bij het leren.

Het is hierbij wel heel belangrijk om je teksten heel duidelijk te schrijven en op het kennisniveau van de ouders af te stemmen. Dus gebruik geen termen, geen afkortingen en schrijf in heldere, korte zinnen. Zodat iedereen je boodschap goed kan volgen en je verhaal dus goed overkomt.

Je kunt dan altijd de combinatie maken dat ouders toch nog naar school komen voor een korte rondleiding en hun vragen kunnen stellen. Het is wel heel belangrijk om de combinatie te maken, omdat op deze manier ouders een beeld krijgen van de dagelijkse gang van zaken op school en weten wat de manier van lesgeven is op school.

Dan krijgen ouders een compleet beeld van je school en kunnen ze een weloverwogen besluit nemen, dat voor jouw school hopelijk positief uitpakt.