fbpx
Welk beeld van de school wil je neerzetten?
20 april 2022
Het belang om de school stevig te positioneren
22 september 2022

Voer je missie en visie door in de hele school

In je missie en visie heb je verwoord wat je doet en waarom je doet wat je doet én waar je met de school naar toe wilt. Dit heb je samen met het team bedacht en opgeschreven. Zo vormt het jullie verhaal: het verhaal van de school. Om nieuwe ouders met jonge kinderen te interesseren voor je school is het belangrijk om dit over te brengen via de communicatiemiddelen, de berichten op social media en in de pers. Maar ook het onderwijs, schoolgebouw en schoolplein kunnen de missie en visie uitstralen.

Groene school in alle aspecten

Bij De Vlieten in De Lier pakken ze dit zo aan. Ze zijn een groene school. De missie en visie sluiten daarbij aan en duurzaamheid staat voorop. In de inrichting van de school zie je het gelijk. Je ziet overal planten, afbeeldingen van planten en bloemen, in de hal is een plek waar altijd wel batterijen, blikjes of apparaten worden ingezameld. Buiten op het groene schoolplein vind je de bijen- en vlindertuin en de moestuinen, waar de leerlingen actief hun groenten telen en na de oogst ook bereiden. De kinderen krijgen ook buiten les op speciale lesplekken.

Foto door Daiga Ellaby

Het onderwijs heeft zelf ontworpen groene lesmodules en de excursies zijn altijd groen. Er komen regelmatig dieren in de school logeren. Alle verzoeken, die ze krijgen, leggen ze langs de lat. Ze wegen af of het bij hun missie en visie past. Past het er niet bij, dan doen ze het niet. Dat maakt de keuzes makkelijker.

Maar het zorgt er ook voor dat ze de sterke punten van school veel duidelijker naar buiten kunnen brengen. In ieder social mediabericht wordt aandacht gegeven aan een onderdeel van de groene school. Zo wordt de missie en visie stapsgewijs naar buiten gebracht en door de hele school voorgeleefd. Op deze manier is de missie en visie van het hele team en alle kinderen. En dat maakt het sterk!

Podcast ‘School met Klasse’

In mijn podcast ‘School met Klasse’ interview ik Richard van der Worm, directeur van De Vlieten over dit onderwerp. Luister hem op Spotify (https://spoti.fi/3wBQjNJ, maar ook op Apple Podcasts/iTunes of Google Podcasts. En uiteraard vind je hem ook op mijn site: www.jozet.nl/podcast.

Even met je meekijken

Spreekt mijn aanpak en manier van werken je aan? Wil jij dat ik een keer met jou meekijk naar de communicatiemiddelen en/of je communicatie? Ik kom graag vrijblijvend langs, dus stuur me een bericht via jozet@jozet.nl.

Delen > graag!

Ken jij iemand binnen je netwerk die iets heeft aan deze informatie, dan kun je hem/haar attenderen op deze website. Natuurlijk kun je ook deze blog doorsturen.