fbpx
Hou ouders betrokken bij het onderwijs
31 januari 2022
Hoe vergroot je de ouderbetrokkenheid?
10 februari 2022

Welke winst voor de school met ouderbetrokkenheid

Ouderbetrokkenheid heeft veel voordelen, zowel voor de leerling, ouders, leerkracht als de school. Ik som hieronder de voordelen op.

Als de school de vastgestelde communicatiemomenten als rapportgesprekken laat vervallen en samen met de ouders en leerling de afstemming op maat inricht, dan creëert de school:

Toewijding: ouders zijn betrokken bij en helpen hun kind bij de schoolontwikkeling. Daardoor bezoeken ze ook vele tot alle schoolbijeenkomsten.

Duidelijkheid: de leerkracht, ouders en leerling hebben gezamenlijk afgestemd wat de benodigde ondersteuning en afstemmingsmomenten moeten zijn gedurende het schooljaar. Dit levert tijdsbesparing en energie op, omdat iedereen weet wat ze kunnen verwachten.

Foto door: Charles deluvio

Partnerschap: de leerkracht en de ouders zien elkaar als partner en werken samen in het belang van de leerling. Nieuwe ideeën: door deze andere manier van werken en de tijdsbesparing is er tijd om na te denken of te overleggen over andere manieren hoe kinderen kunnen leren.

Eén geheel: álle ouders voelen zich betrokken en weten ook hoe ze andere ouders hierbij kunnen helpen. Tijd: door de investering in tijd aan het begin van het schooljaar zijn veel minder ‘reparatiegesprekken’ nodig gedurende het jaar. Het ultieme resultaat is: de leraar komt meer in zijn kracht en geeft nog beter les, de ouder voelt zich betrokken en de leerling ontwikkelt zich beter.

De directe opbrengst voor school is: tijdsbesparing, betrokken ouders en samenwerking tussen ouders en leerkracht onderling.

Maar wat heeft de school er verder nog aan?

Doordat de leerkracht tijd overhoudt, kan hij/zij deze tijd benutten voor de lessen of voor persoonlijk contact met de leerling. Hierdoor profiteren de leerlingen extra, omdat de lessen of 1-op-1 ondersteuning verbeteren dankzij de langere voorbereidingstijd.

De ouders voelen zich meer betrokken en praten positief over de school. Ze kunnen als ambassadeur voor de school fungeren en via mond-tot-mond reclame zorgen voor aanmeldingen van nieuwe leerlingen. Bovendien verstevigen de positieve verhalen van tevreden ouders de naamsbekendheid van de school.

De leerling leert beter en rondt de eindtoets af met hogere cijfers en betere resultaten. Dit is een stevige plus voor de school, omdat nieuwe ouders ook naar het gemiddelde van de eindtoets kijken.

Delen > graag!

Ken jij iemand binnen je netwerk die iets heeft aan deze informatie, dan kun je hem/haar attenderen op deze website. Natuurlijk kun je ook deze blog doorsturen.
Wil je zelf meer van mijn blogs lezen, dan kun je je abonneren op mijn lijst. Je vindt hem hier: https://bit.ly/3dcKkWu.
Je ontvangt iedere week een nieuwe blog in je mailbox. Wees welkom!