fbpx
Zorg ervoor dat de website klantvriendelijk is
13 februari 2023

Weten nieuwe collega’s de school te vinden?

Wanneer een collega vertrekt uit het team, plaatsen werkgevers (de schooldirecteur of het bestuur) een vacature op social media. Dit varieert van een strakke tekst met de vacature en de vereisten tot aan een ludiek filmpje, waarin de leerlingen zelf les geven omdat de juf of meester er niet meer is. Zeker in deze tijd van lerarentekort kan het lang duren voordat de vacature vervuld wordt. Bij een hoop scholen wordt een vacature niet eens meer vervuld.


Zorg dat nieuwe collega’s de school al kennen

Het is belangrijk om al bekend te zijn bij potentiële nieuwe collega’s, voordat een vacature ontstaat. Net als ouders met jonge kinderen heeft ook deze doelgroep meerdere contacten met de naam en het verhaal van de school nodig. Dan pas is bij hen bekend wat het team voor de kinderen betekent. Wanneer je regelmatig een bericht op social media post, op de website laat zien wat je doet voor de kinderen en de sfeer laat doorsijpelen in de teksten, kunnen ook de potentiële nieuwe collega’s op die manier al kennismaken met de school en haar werkwijze. Wanneer dat hen voldoende aanspreekt, zullen ze de site van de school of stichting waarschijnlijk in de gaten houden op vacatures. Ontstaat er daadwerkelijk een vacature, dan heb je grote kans dat de mensen die de site in de gaten houden, zullen solliciteren.

Foto door William Iven

Redenen om te solliciteren

Want wanneer mensen gaan solliciteren, dan nemen ze een besluit met best grote gevolgen. Het kan ertoe leiden dat ze hun huidige werkplek (de leerlingen, de voorwaarden) gaan verlaten voor de nieuwe vacature bij jouw school. Soms solliciteren mensen, omdat ze het niet (meer) zo naar hun zin hebben of voor betere voorwaarden: minder of meer uren of minder reistijd woon-werk verkeer.

Of omdat jullie onderwijsaanpak beter bij hen past, mensen toe zijn aan een nieuwe uitdaging of willen werken met een andere groep. Nemen mensen deze stap, dan willen ze van tevoren zoveel mogelijk informatie en zekerheid. Ze bezoeken de website, je social mediakanalen en spreken eventueel met teamleden (als ze die kennen).

Breng het juiste verhaal over

Natuurlijk is het heel belangrijk dat de website en social mediakanalen het juiste verhaal overbrengen en laten ‘voelen’ hoe het er dagelijks op de school aan toe gaat. Je teamleden zijn je ambassadeur, dus zij vertellen hun potentiële nieuwe collega ook een kloppend en positief verhaal. Wanneer jij die nieuwe collega uitnodigt voor een gesprek, dan voelt hij/zij dat wat er op de site en social media verteld wordt ook klopt met de werkelijkheid. De kans is dan heel groot dat je een nieuw teamlid binnen hebt, nog voordat je het gesprek hebt gevoerd!

Even met je meekijken

Spreekt mijn aanpak en manier van werken je aan? Wil jij dat ik een keer met jou meekijk naar de communicatiemiddelen en/of je communicatie? Ik kom graag vrijblijvend langs, dus stuur me een bericht via jozet@jozet.nl.

Delen > graag!

Ken jij iemand binnen je netwerk die iets heeft aan deze informatie, dan kun je hem/haar attenderen op deze website. Natuurlijk kun je ook deze blog doorsturen.