fbpx
Zo beïnvloed je het verhaal van de school op positieve wijze
19 december 2022
Hoe pak je een grote verandering goed aan?
25 januari 2023

Laat je zien waar jouw team sterk in is?

Ieder schoolteam heeft wel iets waar ze heel sterk in zijn. Je hebt bijvoorbeeld met je team een paar jaar geleden de keuze voor een bepaalde onderwijsaanpak gemaakt en dat pakt heel goed uit. Het is merkbaar aan de positieve sfeer in de school, aan de resultaten van de kinderen en hoe de leerlingen samenwerken aan opdrachten. Maar wanneer je als ouder de website bekijkt en wat teksten leest, zie je dat niet terug. In plaats daarvan lees je een tekst vol met vaktermen waar je als ouder nog geen soep van kunt koken. Een gemiste kans, dus.


Pak het liever zo aan

Wanneer je een tekst schrijft over waar je goed in bent, is het belangrijk om in de schoenen van de ouders te gaan staan. Wat vindt de ouder belangrijk? Wat merkt hij of zij hiervan? En vooral: wat heeft zijn/haar kind hieraan? Wat levert het hem of haar op?

Wanneer je hier antwoord op kunt geven, voordat je gaat schrijven, schrijf je een tekst die voor ouders:

  1. begrijpelijk is
  2. interessant is
  3. nieuwsgierig maakt

Hierbij is het heel belangrijk dat je de tekst achteraf checkt op vaktermen (gebruik je toch een term, leg het dan uit), actief taalgebruik hanteert en kortere zinnen schrijft.

 

Is het makkelijk om een tekst zelf op deze manier te herschrijven?

Nee, zeker niet. Net als dat onderwijs geven een vak is, is een goede tekst schrijven dat ook. Zeker wanneer je een tekst met een optimaal resultaat wilt schrijven, is dat lastig. Dat vergt oefening en je erin specialiseren. Dat is de reden dat ik tekstschrijvers in mijn team heb.

Bovendien word jij zelf gehinderd (in meer of mindere mate) door bedrijfsblindheid. Ik merk zelf vaak dat ik door mijn objectieve, frisse blik veel beter zie waar de kansen liggen voor een school dan de directeur zelf. Bedrijfsblindheid ontstaat doordat je altijd al op een bepaalde manier werkt en dingen zo aanpakt. Je ziet dus zelf niet (meer) wat daar nou zo speciaal aan is.  Met als gevolg dat je dat niet of heel summier onder de aandacht brengt. En wanneer je dat dan toch over gaat brengen, dan voelt dat onnatuurlijk of overdreven. Want jullie doen dat toch altijd al zo??

Herschrijven door specialisten

Je kunt de tekst voor je website en voor bijvoorbeeld een folder beter laten herschrijven door specialisten. Zij kunnen als geen ander mensen via deze teksten interesseren en enthousiast maken voor je school. Deze tekst zal nieuwe ouders naar je school trekken, omdat ze kennis willen maken en zelf willen kijken wat jullie schoolaanpak doet.  Wanneer ze op school dezelfde sfeer proeven en hetzelfde zien als wat al beschreven wordt in het verhaal, dan versterkt het elkaar. En dan heb je goede kans dat mensen hun kind op jouw school inschrijven.

 

Even met je meekijken

Spreekt mijn aanpak en manier van werken je aan? Wil jij dat ik een keer met jou meekijk naar de communicatiemiddelen en/of je communicatie? Ik kom graag vrijblijvend langs, dus stuur me een bericht via jozet@jozet.nl.

 

Delen > graag!

Ken jij iemand binnen je netwerk die iets heeft aan deze informatie, dan kun je hem/haar attenderen op deze website. Natuurlijk kun je ook deze blog doorsturen.