fbpx
Een goede naam opbouwen doe je met een plan
13 december 2022
Laat je zien waar jouw team sterk in is?
10 januari 2023

Zo beïnvloed je het verhaal van de school op positieve wijze

Voor een school is het belangrijk om de verhalen van de school te vertellen. Je hebt daarvoor een aantal communicatiekanalen, die jij of mensen uit je team kunnen gebruiken. Die verhalen zijn overigens altijd gebaseerd op de missie en visie van de school en laten via voorbeelden zien hoe jullie in de dagelijkse praktijk de missie en visie toepassen. Dus wanneer jij directeur op een Daltonschool bent, laat je liefst voorbeelden zien van samenwerking of kinderen, die verantwoordelijkheid nemen voor hun werk. Op die manier kun je heel duidelijk overbrengen hoe de missie en visie in de praktijk vertaald worden. Dan wordt het voor ouders ook duidelijk en tastbaar.

Welke communicatiekanalen heb je?

  • Website
  • Schoolgids
  • Social mediakanalen
  • Folder
  • Mond-tot-mond reclame (in dit voorbeeld vooral je teamleden)
  • Persberichten

Het voordeel van deze communicatiekanalen is dat je ze zelf kunt sturen. Je plaatst zelf berichten of teksten, dus jij bepaalt wat er overgebracht wordt. Dat geeft je de vrijheid om je eigen verhaal te vertellen.

 

Hoe pak je dat het handigste aan?

Wat belangrijk is, is dat je een plan van aanpak op papier hebt. Daardoor heb je alvast bepaald wat je op welk moment verteld en via welke middelen. Dat geeft je richting en zorgt ervoor dat je regelmatig iets plaatst. Pas dán maken mensen echt kennis met de school, doordat een bericht vaker op de tijdlijn verschijnt op social mediakanalen. Dat is ook zo met persberichten. Wanneer vaker een bericht in de krant verschijnt van een school, valt het mensen op en wek je nieuwsgierigheid op. 

Wanneer je vaker berichten plaatst, kun je verschillende voorbeelden aandragen die je missie en visie aantonen. Zo vertel je stukje bij beetje hoe de school met allerlei dingen omgaat en hoe het onderwijs aangepakt wordt door jouw teamleden.

Hoe zet je de mond-tot-mond reclame in?

Doordat je teamleden betrokken zijn bij het bedenken of weer scherpstellen van de missie en visie, staan ze erachter én leven ze het ook voor. Zeker als ze tevreden en trots zijn op de school maakt dat hen prima ambassadeurs voor de school. Dus wanneer zij privé gevraagd worden naar hun ervaring op school, kunnen ze een heel goed verhaal vertellen. Daarbij kun je hen wel vragen (wanneer het imago moet worden bijgestuurd) om vooral een bepaald verhaal te vertellen.

Wanneer je in de dagelijkse praktijk de missie en visie echt heel goed zichtbaar en voelbaar maakt, dan kun je ervan uitgaan dat deze ook bekend zijn bij de ouders. Want zij ervaren de missie en visie dan in de verhalen van hun kind én in wat zij zelf zien en meekrijgen van school. Ook zij zijn dan goede ambassadeurs voor de school.

 

Even met je meekijken

Spreekt mijn aanpak en manier van werken je aan? Wil jij dat ik een keer met jou meekijk naar de communicatiemiddelen en/of je communicatie? Ik kom graag vrijblijvend langs, dus stuur me een bericht via jozet@jozet.nl.

 

Delen > graag!

Ken jij iemand binnen je netwerk die iets heeft aan deze informatie, dan kun je hem/haar attenderen op deze website. Natuurlijk kun je ook deze blog doorsturen.