fbpx
Voer je missie en visie door in de hele school
23 mei 2022
Deel het verhaal altijd vanuit de missie en visie
4 oktober 2022

Het belang om de school stevig te positioneren

Ieder schoolteam en iedere schooldirecteur willen kinderen stimuleren om het beste uit zichzelf te halen en zich zo goed mogelijk te ontwikkelen. Want daarvoor werk je in het onderwijs. Je hebt een passie om mensen iets te leren en daarbij wil je het beste voor hen. Lijkt me logisch.

Maar omdat alle scholen ongeveer hetzelfde willen bereiken voor hun leerlingen, wordt het wel moeilijker om je goed te onderscheiden. Hoe maak je goed duidelijk aan ouders met jonge kinderen waarom ze nou juist voor jullie school moeten kiezen? Je wilt graag dat ze voor jullie school kiezen, omdat jij weet hoeveel jij en je team kinderen te bieden hebben. Bovendien is het ook gewoon belangrijk om de klassen te vullen met leerlingen ivm de financiële positie en het voortbestaan van de school. Een extra voordeel van de school op een goede manier onderscheiden is dat ook potentiële nieuwe collega’s de school al leren kennen. Dat is wel zo makkelijk als je een vacature te vervullen hebt.

Foto door Alexis Brown

Weet jij wat ouders zoeken in een school?

Maar zie jij nog duidelijk waar jullie school bijzonder in is? Het kan zijn dat je last hebt van bedrijfsblindheid, waardoor sommige dingen niet meer opvallen. Want jij zit samen met je teamleden iedere dag in de school en ziet zelf niet meer wat jullie aanpak of inzet zo speciaal maakt. Dus hoe onderscheid je de school dan van de andere school in de buurt? Er zijn genoeg schooldirecteuren, die zelf aan de slag gaan met de positionering van de school. Vaak slagen ze hier half in, juist door die ‘bedrijfsblindheid’. Het is nu eenmaal zo dat een andere persoon met een frisse blik naar je organisatie kijkt. Dan vallen bepaalde zaken veel meer op.

Frisse blik

En juist daarvoor huren schooldirecteuren mij in. In het oriënterende gesprek met de directeur vraag ik hem of haar uit over de leerling populatie: uit welke wijken komen de kinderen? Waarom kiezen ouders voor de school? Welke andere scholen trekken de leerlingen aan? Hoe pakt het team het onderwijs aan, etc. Tijdens dit gesprek zie ik vaak al heel duidelijk welke punten bijzonder zijn voor de school.

Mijn aanpak voor een sterke positionering

Al deze informatie neem ik al mee bij het online onderzoek waarbij ik bekijk hoe jouw school en de andere scholen zich positioneren op de website en in social mediaberichten. Daarbij kijk ik echt met de bril van een ouder met jonge kinderen: wat vinden zij belangrijk? Wat willen zij weten? Naast de input van de directeur en het MT vraag ik ook betrokken ouders, teamleden en eventueel de leerlingen uit over wat zij goed of belangrijk vinden op school en ook wat ze minder goed vinden. Zo krijg ik een breed beeld van de school met veel invalshoeken. En met die informatie kan ik precies aangeven waar er ruimte is om de school te positioneren. De gekozen punten bespreek ik met de directeur en die vergroten we uit in alle communicatie uitingen. Overigens zijn de punten, waarop we de school positioneren altijd afkomstig uit de missie en visie van de school en worden gedragen door het team. Daardoor is de nieuwe positionering ook goed passend bij het team en de school. En dan klopt het!

Met de nieuwe uitingen kan het schoolteam vervolgens actief aan de slag, zodat de positionering langzamerhand bekender wordt bij ouders met jonge kinderen. Het team doet dat zelf, zodat het nog meer hun eigen verhaal wordt. Natuurlijk heeft dat ook te maken met het beschikbare budget. Mijn aanpak is beperkt tot hetgeen er al is, uit te vergroten en stevig neer te zetten.

Soms is meer nodig

In mijn team heb ik de onderwijsvernieuwer Nick Zuiddam. Ik schakel hem in als een schooldirecteur echt toe is aan grootse veranderingen, zoals een nieuwe aanpak of andere richting ingaan. Wat is ervoor nodig om zo’n traject in te gaan? Wanneer kiest een directeur hiervoor en hoe begeleidt Nick de directeur hierbij. Ik interviewde hem over dit onderwerp. Je kunt het interview beluisteren in mijn podcast ‘School met Klasse’: https://bit.ly/3BFwjMJ. Je vindt mijn podcast op mijn website (www.jozet.nl/podcast), op Spotify, iTunes en Google Podcasts.

Even met je meekijken

Spreekt mijn aanpak en manier van werken je aan? Wil jij dat ik een keer met jou meekijk naar de communicatiemiddelen en/of je communicatie? Ik kom graag vrijblijvend langs, dus stuur me een bericht via jozet@jozet.nl.

Delen > graag!

Ken jij iemand binnen je netwerk die iets heeft aan deze informatie, dan kun je hem/haar attenderen op deze website. Natuurlijk kun je ook deze blog doorsturen.

Wil je meer van mijn blogs lezen, dan kun je je abonneren op mijn lijst. Je vindt hem hier: https://bit.ly/3dcKkWu.