fbpx
Wat vinden ouders belangrijk op een school?
4 november 2022
Zo beïnvloed je het verhaal van de school op positieve wijze
19 december 2022

Een goede naam opbouwen doe je met een plan

Ik kom regelmatig bij directeuren van scholen, die minder goed bekend staan. Dat is gekomen, doordat er bijvoorbeeld veel wisselingen zijn geweest binnen het team of de directie. Maar soms blijft iets hardnekkig verteld worden onder de ouders, terwijl dat allang niet meer zo is. Bijvoorbeeld dat de school een wachtlijst had, maar inmiddels al 3 jaar niet meer.

Ik krijg dan vaak de vraag van de directeur: ‘Hoe kan ik dit imago veranderen?’ Ik adviseer de directeur om dan vooral planmatig voor langere tijd aan de slag te gaan met het gewenste imago. Daarvoor is het belangrijk om je een paar dingen af te vragen. 

• Hoe moet de school bekend komen te staan?
• Wat voor verhaal vertellen we?
• Via welke kanalen vertellen we de verhalen?

Ik onderzoek de gewenste positionering en bekijk waarop deze uniek is ten opzichte van de andere scholen in de buurt. Ik noteer dit samen met de nieuwe profilering in een communicatieplan, zodat dit als leidraad kan fungeren de komende jaren.     

Voordelen van een plan

In het communicatieplan staat beschreven wat mensen van de school moeten weten, hoe vaak er iets gecommuniceerd wordt en in welke toon. Verder zijn de communicatiekanalen benoemd, die gebruikt worden om de boodschap naar buiten te brengen.

Zo’n communicatieplan is handig voor jou als directeur, omdat je met het team kunt bespreken wat er de komende periode via welke kanalen gecommuniceerd wordt. Samen met het team stel je ieder jaar een kalender voor het schooljaar op, zodat je samen heel regelmatig en consequent bouwt aan het gewenste imago. Doordat het team hierbij betrokken wordt, zullen ze met de manier van communiceren ook rekening houden in hun eigen persoonlijke communicatie. Zo wordt de manier van schrijven ook de manier van praten en andersom op alle on- en offline communicatiekanalen. Dan klopt alles met elkaar en vormt het één natuurlijk geheel. En is het ook goed herkenbaar wanneer mensen voor een kennismaking op school langskomen.

Maak het nieuwe imago eigen

Doordat het verhaal van de school op een eenduidige en consequente manier wordt overgebracht, wordt het gewenste imago van de school bekender. Het is het gemakkelijkste als jullie dit nieuwe imago helemaal eigen maken, zodat het geen moeite kost om het over te brengen in de persoonlijke contacten en in jullie berichten. Want jullie moeten het regelmatig communiceren over de school wel een langere tijd volhouden. Denk hierbij aan een paar jaar in plaats van één schooljaar of een paar maanden. Wanneer je dit goed volhoudt, dan zul je merken dat je school én beter bekend staat én dat mensen je school hebben leren kennen via het door jou gewenste imago. Het oude imago, dat je kwijt wilde, is dan naar de achtergrond verdrongen.

Even met je meekijken

Spreekt mijn aanpak en manier van werken je aan? Wil jij dat ik een keer met jou meekijk naar de communicatiemiddelen en/of je communicatie? Ik kom graag vrijblijvend langs, dus stuur me een bericht via jozet@jozet.nl.

Delen > graag!

Ken jij iemand binnen je netwerk die iets heeft aan deze informatie, dan kun je hem/haar attenderen op deze website. Natuurlijk kun je ook deze blog doorsturen.